top of page

פעם, כשהורינו היו ילדים, היו המון צבים!

היו המון צבים! אנשים אפילו נהגו לאסוף צבים לביתם כחיות מחמד. כיום מצבה של אוכלוסיית צבי היבשה בארץ אינו מזהיר.
אז הנה כמה דברים חשובים שצריך לדעת על צבי היבשה המצויים

צב היבשה המצוי הוא חית בר מוגנת וחל איסור מוחלט לגדל אותו או לסחור בו על פי החוק במדינת ישראל. אנחנו עדיין פוגשים צבים מדי פעם בחורשה או ביער, אבל אוכלוסייתם הולכת ומתמעטת בטבע הישראלי, הן בשל אובדן בית הגידול שלהם, והן מפני שאנשים עדיין לוקחים צבים הביתה, ובכך מונעים מהם לתרום להמשכיות הטבעית של המין.
בטבע הצב ניזון בעיקר מצמחים - לא הכרוב, הגזר והחסה המצויים במקרר שלנו, אלא עשבים ועלים שונים. הצב גם מגוון את התפריט שלו ברכיכות, תולעים ופרוקי רגליים. כל המרכיבים האלה יחד מספקים לו תפריט עשיר המותאם לצרכיו.
הצב (בדיוק כמונו) זקוק לוויטמין D, ויודע בדיוק מתי עליו לצאת לאור השמש כדי לאפשר את ייצורו בגוף ומתי עליו להסתתר בצל. אחת הבעיות השכיחות שממנה סובלים צבים המוחזקים בשביה היא רככת העצמות והשריון הנובעת ממחסור בוויטמין זה, נוסף על מחלות אחרות הנובעות מחוסר חשיפה לשמש ומתזונה לקויה.
צבי היבשה יכולים לשאת ולהעביר את חיידק הסלמונלה, סיבה נוספת לא לקחת אותם הביתה ופשוט לאפשר להם לחיות את חייהם.
מקומו של צב היבשה המצוי הוא בטבע, הן מבחינה חוקית והן מבחינה מוסרית, כמו כל חית בר. פגשתם צב בטיול? תהנו מהרגע ותאפשרו לו להמשיך בדרכו! אם צריך, עזרו לו לעבור את הכביש כדי שלא ייפגע, אבל אל תחזרו אתו הביתה.
אם אתם מכירים מישהו שמגדל צב יבשה מצוי, הסבירו לו למה הדבר אסור ומסכן את בעל החיים, ובקשו ממנו לשחרר אותו במקום שבו נמצא בהקדם.
מדי שנה מגיעים אלינו עשרות צבים שהוחזקו בשביה ובעקבות זאת סובלים מבעיות בריאותיות שונות, וכן צבים שנפגעו מכלי רכב, ננשכו על ידי בעלי חיים אחרים או נפצעו בדרכים אחרות. הם מטופלים אצלנו במסירות ובאהבה, ועוברים שיקום ואקלום עד שהם מוחזרים לטבע.
אנא עזרו לנו לשמור על צב היבשה המצוי כדי שנמשיך לפגוש אותו בטבע הישראלי עוד שנים רבות!

bottom of page